Overslaan en naar de inhoud gaan
Lekkers
Voor fijnproevers

Zwarte Bessensap

De zwarte bessen van Fruitbedrijf Landwinkel Goense worden o.a. verwerkt tot vruchtensappen.

  • Zwarte bessensap 100% is een puur sap, zonder water, suiker of andere toevoegingen. Het is zeer krachtig van smaak.
  • Zwarte bessensap 40% bevat een toevoeging van water en suiker, waardoor het wat zachter van smaak is dan het 100% sap.

Beide sappen zijn goed te mengen met andere vruchtensappen, zoals Blauwe bessensap of mineraalwater. Fruitbedrijf Landwinkel Goense heeft tevens de gemengde variant Appel-Zwarte bessensap in het assortiment.

Gezondheid

Zwarte bessen bevatten bijzonder veel vitamine C: 197 tot 218 mg per 100 gram sap. Dat is drie keer zoveel als in sinaasappelsap. Geen enkele andere vrucht heeft een gelijkwaardige concentratie aan vitamine C. Bovendien is de vitamine C in de zwarte bes bijzonder stabiel en blijft hij zeer goed behouden in het verwerkingsproces tot sap. Dit in tegenstelling tot de vitamine C die in andere planten voorkomt. Vitamine C en E zijn antioxidanten en dus belangrijk voor onze gezondheid. Daarnaast stimuleert zwarte bessensap de aanmaak van rode bloedlichaampjes. De tabel hieronder geeft een vergelijking weer van de hoeveelheid antioxidanten in mg per 100g zwarte bes ten opzichte van de blauwe bes en aardbeien.

Soort Fruit

Vitamine C

Vitamine E

Carotenoiden

Fenolen

Anthocyaninen

Zwarte bes

197-218

0.50

0.16

1150

350

Blauwe bes

9.9

1.92

0.20

7740

180

Aardbeien

45.6

0.55

0.01

240

40

anti-oxidanten in zacht fruit (Lister C.E., 2006, Understanding the health benefits of Blackcurrant)

Groente en fruit dat rijk is aan anti-oxidanten kunnen een preventieve werking hebben tegen bijvoorbeeld hart- en vaatziekten en kanker. De anti-oxidanten in de zwarte bes, zoals proanthocyanidine, hebben bijvoorbeeld een gunstige werking bij mensen die regelmatig blaasontsteking hebben. Proanthocyanidine zorgt ervoor dat de uitsteeksels van de E. colibacteriën hun plakkend vermogen verliezen waardoor ze geen ontstekingen kunnen veroorzaken. Andere ziekten en kwalen waarvan wordt beweerd dat zwarte bessensap een gunstige werking heeft zijn bijvoorbeeld keelpijn, koorts, verkoudheid, diabetes, artrose, artritis, jicht, aderverkalking, hoog LDL cholesterol gehalte, parkinson, alzheimer, astma, menstruatieproblemen en overige ontstekingen. Hiermee wordt niet beweerd of beloofd dat een ziekte of kwaal zal genezen. Het regelmatig nuttigen van zwarte bessensap kan wel uw klachten en pijn verminderen of doen verdwijnen.

Zwarte bessensap 100%

Zwarte Bessensap 100%, zonder water, suiker of andere toevoeging heeft de bijzonder krachtige werking van de zwarte bes door een ambachtelijk productieproces behouden en is dus een erg gezond sap. Het sap is geconcentreerd en dus krachtig qua smaak. Wanneer u dit sap voor uw gezondheid nuttigt is de dagelijks aanbevolen hoeveelheid 50 ml. U kunt het sap tevens mengen met water of andere vruchtensappen.

Zwarte bessensap 40%

Hoewel Zwarte Bessensap 100% het meest gezond is door de hoge concentratie zwarte bes wordt Zwarte Bessensap 40% het meest verkocht. Dit zwarte bessensap is verdund met water en iets aangezoet met suiker. Dit is lekker drinkbaar als heerlijk vruchtensapje.'